Help Hapicultuur!

Hapicultuur is een conservatie-project voor honingbijen. Het is onze bedoeling om met inheemse honingbijen zo natuurlijk mogelijk te imkeren en om de opgedane kennis en ervaring te delen met andere natuurlijke bijenhoeders. We observeren de biodiversiteit in de omgeving van onze kasten aan de hand van het binnenkomende stuifmeel en kweken dan zelf inheemse planten op die bloeien in periodes waarin er weinig variatie is. Deze worden dan in privé-tuinen en “guerrilla” aangeplant.

In december 2012 begonnen we met eigen middelen, met de bedoeling stilaan te groeien. Dit loopt prima. Ondertussen zijn we klaar om het project uit te gaan breiden. Wat we kunnen doen en hoe snel we uitbreiden is enkel beperkt door de beschikbare middelen. We wensen het voor iedereen mogelijk te maken samen met ons iets te doen voor de bijen.


Wat kan jij doen? De meer algemene zaken om de bijen te helpen staan bij Help de Bijen!. Voor wie verder wil gaan en wenst bij te dragen aan het Hapicultuur conservatie-project, zijn er deze mogelijkheden:

– Wordt vrijwilliger. Hier zijn vele mogelijkheden. Heb je een specifiek talent waar je van denkt dat het een bijdrage kan zijn aan Hapicultuur, contacteer ons, en we bekijken het samen. Momenteel zoeken we mensen die handig zijn met hout om bijenkasten en nestkasten voor bijen te maken, imkers die wensen samen te werken,… Maar ook wie iets anders wenst bij te dragen is natuurlijk hartelijk welkom!

– Op dit moment zijn we niet klaar om bijenkasten te plaatsen in privé-tuinen. Eerst dienen we ervoor te zorgen dat we goeie kweekplaatsen hebben, om door apicentrische bijenteelt en natuurlijke selectie terug gezonde bijen te telen die plaatselijk aangepast zijn. Hiervoor zoeken we grotere domeinen waar we bijenvolken mogen huisvesten. Wie zo’n plek heeft, of er een weet: breng ons op de hoogte aub.

– Voor de aankoop van bijenvolken en (materiaal voor) bijenkasten kunnen we nog wel wat financiële ondersteuning gebruiken. Elke bijdrage is welkom. Om je een idee te geven van de effectieve kosten zie je hier wat voorbeelden:

Je kan een nestkast voor bijen sponsoren met een bijdrage van 60 €.

Voor 120 € kunnen we een Warré-kast aankopen. We maken ze dus liever zelf. Het materiaal hiervoor kost ook wel wat.

Een bijenvolk kost momenteel 140 € tot 180 €.

Gelieve over te schrijven op rekeningnummer BE74 8508 6903 3607 op naam van Luc Pintens te Schilde.

Met als vermelding: “BIJdrage Hapicultuur”

Eventueel kan je erbij vermelden wat je specifiek wenst te sponsoren. Contacteer me ook, dan kunnen we van deze samenwerking iets leuks maken…

GELIEVE VOOR AANKOOP VAN HET ABC-BOEK 26€ OVER TE SCHRIJVEN MET VERMELDING: “AANKOOP ABC-BOEK”, GEVOLGD DOOR JE NAAM EN EMAIL ADRES.
Stuur ook een email naar info@hapicultuur.be met je naam en datum van betaling… Het pdf-document wordt dan zo vlug mogelijk verzonden.

ONDERSTEUNING VIA HET FORUM IS INBEGREPEN IN DE PRIJS…

VOOR EEN DONATIE I.V.M. EEN KOPIE VAN HET ABC-BOEK, VERMELD “DONATIE ABC-BOEK”

(Zoals je hierboven kan zien is de verkoopprijs 26€)

HARTELIJK BEDANKT, OOK IN NAAM VAN DE BIJEN !